Informatie voor vrijwilligers
Veel gestelde vragen
Vrijwilligers
Vrijwilligerstesten - welk vrijwilligerswerk past bij jou?
Wil je graag vrijwilligerswerk doen, maar weet je niet wat het beste bij je past? Kies een test uit die bij jouw past op Vrijwilligerswerk.nl.
Vrijwilligersverzekering
Collectieve Verzekering Vrijwilligers Tynaarlo
Nederland kent ongeveer vier miljoen vrijwilligers. De gemeente Tynaarlo heeft daarom twee verzekeringspakketten (BasisPolis en de PlusPolis) afgesloten, die de risico’s van vrijwilligerswerk zo goed mogelijk afdekt. Voor iedere vrijwilliger die in enig organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden verricht ten behoeve van anderen en/of de samenleving waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend.
Iedereen verzekerd
Alle vrijwilligers zijn verzekerd: ongeacht hun leeftijd; ook bij eenmalige activiteiten; geen minimum aantal uren; ook bij kerkelijk werk en buurtactiviteiten. De VNG Vrijwilligersverzekering verzekert binnen Europa vrijwilligers en mantelzorgers die werken in of vanuit Nederland. Maar ook maatschappelijke stages van scholieren vallen onder vrijwilligerswerk .In Nederland doen ruim 4 miljoen vrijwilligers op allerlei gebied belangeloos werk, zoals: Vrijwilligers bij sportverenigingen, Voorleesouders op basisscholen, Collectanten voor goede doelen, Vrijwilligers die koffieschenken in een verzorgingstehuis. En niet te vergeten het groeiend aantal mantelzorgers. Wel verzekerd :Vrijwilligers en mantelzorgers bij hun werk voor aansprakelijkheid en ongevallen. Maatschappelijke stages van scholieren. Vrijwilligerswerk als onderdeel van gemeentelijke tegenprestatie.
Niet verzekerd: Aansprakelijkheid voor het gebouw, Werkgeversaansprakelijkheid, Vrijwillige brandweerleden en vrijwillige politiemedewerkers Verenigingen van Eigenaren (VvE). Het gaat hier om een privé belang, geen maatschappelijk belang. Reizen naar gevaarlijke oorden zijn niet gedekt.
Basis en Pluspolis
Verzekeringspakket BasisPolis: Ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering voor VrijwilligersAansprakelijkheidsverzekering voor VrijwilligersPlusPolis: Aansprakelijkheidsverzekering voor RechtspersonenBestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor VrijwilligersVerkeersaansprakelijkheidsverzekering voor RechtspersonenRechtsbijstandverzekering voor Vrijwilligers.
De gemeente Tynaarlo neemt het meest uitgebreide pakket af van de verzekeraar; dus de BasisPolis én de PlusPolis. Eenvoudig, gemakkelijk en zonder registratie. Deze verzekeringspakketten bieden een zeer ruime dekking. Een bijkomend voordeel is dat er geen administratie of registratie van de vrijwilligers nodig is.
Schadevoorbeelden bij verzekering Aansprakelijkheidsverzekering Vrijwilliger: Vrijwilliger stoot dure vaas om tijdens collecteren. Ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering Vrijwilliger: Vrijwilliger helpt met het schilderen van het clubhuis en valt van de trap Aansprakelijkheidsverzekering rechtspersonen: Vrijwilligersorganisatie wordt aangesproken omdat een vrijwilliger schade heeft toegebracht aan derden. Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen: Vrijwilliger Wim zit als voorzitter in het bestuur van de voetbalvereniging. De penningmeester koopt voor in de bestuurskamer een dure lederen bank, terwijl de voetbalclub dat helemaal niet kan betalen. De leverancier van de bank legt een claim neer bij het bestuur. Elk bestuurslid wordt in zijn privé-vermogen aangesproken, doordat ze onvoldoende toezicht hebben gehouden in de clubkas. Verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen: Vrijwilliger Ingrid bezorgt voor de lokale ouderenstichting maaltijden aan huis. Dit doet ze met haar eigen auto. Tijdens het bezorgen van een warme maaltijd bij een oudere dame botst ze met haar auto tegen een paal. De auto blijkt zwaar beschadigd. Klik voor de folder van Centraal Beheer Achmea.
Meer weten over de VNG? Neem contact op met VIP! Tynaarlo.
Schade en dan?
In 5 stappen ziet u hoe schades gemeld en afgehandeld worden:
1. Verzekeringscheck
Een vrijwilliger checkt eerst of hij de schade kan melden op een eigen verzekering of op een verzekering van de organisatie. Kan dat? Dan meldt hij de schade bij die verzekeraar. Kan dat niet? Dan meldt de vrijwilliger de schade bij de gemeente met een digitaal schademeldingsformulier. Dit formulier kan hij via de site van zijn gemeente of van het vrijwilligerssteunpunt downloaden.
Let op: Schade in de vorm van letsel door een ongeval kan direct bij de gemeente gemeld worden! De vrijwilliger meldt schade/letsel direct met het digitale schadeformulier bij de gemeente. De schadeafhandeling gebeurt vanaf dat moment zoals beschreven vanaf stap 4. Raakt een vrijwilliger door een ongeval arbeidsongeschikt, blijvend invalide of overlijdt hij? Dan keert de Ongevallenverzekering eenmalig een bedrag uit. De gemeente heeft bij het regelen van de VNG Vrijwilligersverzekering aangegeven welk bedrag dat bij overlijden moet zijn.
2. Vrijwilliger downloadt formulier
Download hier het formulier om de schade te melden en stuurt het ingevulde formulier naar de gemeente Tynaarlo. Gemeente Tynaarlo, Gemeentelijke Vrijwilligersverzekering VNG, Kornoeljeplein 1 9481 AW Vries
3. Gemeente meldt schade
De gemeente meldt de schade digitaal bij Centraal Beheer. Schadebehandeling Een schadebehandelaar van Centraal Beheer neemt de schade in behandeling. Na de melding neemt de schadebehandelaar rechtstreeks contact op met de vrijwilliger of de organisatie.
4. De schadebehandelaar
De schade regelt rechtstreeks met de benadeelde. Is er twijfel of Centraal Beheer de schade moet afhandelen? Dan overlegt de schadebehandelaar altijd met de vrijwilliger of de organisatie.
5. Afhandeling schade
Als de schade met de benadeelde is afgehandeld, informeert Centraal Beheer degene die de schade gemeld heeft, als dat iemand anders is dan degene die de schade had; de gemeente; omdat zij de VNG Vrijwilligersverzekering gesloten heeft en de schade op die verzekering is afgehandeld.
Wat is vrijwilligerswerk?
Vrijwilligerswerk is werk dat je onbetaald en onverplicht doet, voor anderen of voor de samenleving.
Bij vrijwilligerswerk geef je tijd voor het doen van iets zinvols, zonder betaald te worden. Een vrijwilliger is iemand die regelmatig voor een organisatie werkzaam is en niet voorkomt in de loon- en salarisadministratie, hoewel er soms sprake kan zijn van een (geringe) onkostenvergoeding. In het algemeen gelden de volgende voorwaarden voor vrijwilligerswerk:
Werk is in het algemeen belang of in een bepaald maatschappelijk belang;
Werk bij een non-profit organisatie, een organisaties zonder winstoogmerk;
Werk waarvoor niet betaald wordt;
Werk kost de arbeidsmarkt geen banen;
Werk komt niet in de plaats van een betaalde baan;
Werk dat niet concurrerend is met betaald werk;
Werk dat niet meer dan 20 uur per week inneemt;
Vrijwilligerswerk is wel vrijwillig maar niet vrijblijvend.
De veranderingen De laatste jaren is er op het gebied van vrijwilligerswerk een duidelijke verandering gaande. Het gaat dan niet om de hoeveelheid mensen die vrijwilligerswerk doen want dat is al tijden zo rond de 40% a 45%. De verandering heeft te maken met de verschuiving van traditionele vormen van vrijwilligerswerk naar nieuwe vormen, soms aangeduid door een naamsverandering naar vrijwillige inzet. De veranderingen hebben dan bijvoorbeeld te maken met flexibele inzet, kortdurende klussen en/en inzet bij mensen thuis. De diversiteit van vrijwilligerswerk wordt hierdoor nog groter.
De mogelijkheden
Het aantal mogelijkheden is enorm, ongeacht je vaardigheden en ervaring. Voor jong en oud, werkend of niet werkend. Binnen de vrijwilligerswereld is een grote verscheidenheid. Er is voor elk wat wils.
Het grootste probleem voor veel mensen is het vinden van tijd om vrijwilligerswerk te doen. Het kan je keuze natuurlijk beperken als je niet veel tijd te besteden hebt maar de ervaring leert dat ook druk bezette mensen geschikte mogelijkheden vinden.
Vrijwilligerswerk kun je op elke leeftijd doen. Echter, soms kan het moeilijk zijn voor mensen jonger dan 16 of ouder dan 75 jaar. Dit is vaak om verzekeringsredenen.
Handige weetjes als je vrijwilliger wilt worden.
HANDIGE WEETJES VOOR TOEKOMSTIGE VRIJWILLIGERS
EEN LEUKE VRIJWILLIGERSBAAN, HOE KOMT U ERAAN?
Vaak rollen mensen in een vrijwilligersbaan, soms worden ze gevraagd door een (sport) vereniging of een organisatie waar ze bij betrokken zijn. Wilt u graag vrijwilligerswerk doen maar hebt u geen idee wat de mogelijkheden zijn, kom dan eens naar het Steunpunt Vrijwilligerswerk Tynaarlo. De medewerkers weten welke organisaties wat voor vacatures hebben.
VRIJWILLIGERS EN UITKERINGEN.
Als u een uitkering heeft, zijn er een aantal regels om u aan te houden. Eén daarvan is dat een vrijwilligersbaan het zoeken en solliciteren naar een betaalde baan niet in de weg mag staan. Het is altijd goed om te overleggen met uw contactpersoon van de uitkeringsinstantie. Zij staan vaak positief tegenover vrijwilligerswerk, het kan immers de opstap naar een vaste baan betekenen. In de meeste gevallen is het verplicht om te melden dat u vrijwilligerswerk wilt gaat doen. Het is daarom altijd goed om te overleggen met uw contactpersoon.
VRIJWILLIGERSWERK EN VERGOEDING.
Als u vrijwilliger bent en u ontvangt alleen een vergoeding van de kosten die u heeft gemaakt, dan is de vergoeding niet belast voor loon- of inkomstenbelasting. U kunt bijvoorbeeld een vergoeding krijgen voor de gemaakte reiskosten, of voor de kosten van papier, postzegels en dergelijke. De organisatie waarvoor u vrijwilligerswerk doet , hoeft uw vergoeding niet door te geven aan de Belastingdienst Als u bijvoorbeeld voor het vrijwilligerswerk reist met eigen auto, dan mag de organisatie u een kilometervergoeding geven. Deze vergoeding mag kostendekkend zijn. Voor uw auto is dat de gemiddelde kilometerprijs waarvoor u rijdt. De kilometervergoeding mag dus niet meer bedragen dan de grens van € 0,19 per kilometer die voor werknemers in loondienst geldt.
Let op!. Deze regeling geldt niet als u ook een vergoeding krijgt voor de werkzaamheden zelf. Vergoeding niet meer dan € 150 per maand en € 1500 per jaar Het kan zijn dat u als vrijwilliger meer ontvangt dan een vergoeding voor de werkelijk gemaakte kosten. U krijgt bijvoorbeeld een hogere vergoeding voor de werkzaamheden zelf. Als de totale vergoeding niet meer bedraagt dan € 150 per maand en ook niet meer bedraagt dan € 1500 per jaar ( bedragen 2006), is de vergoeding niet belast voor de loon- of inkomstenbelasting. De organisatie waarvoor u vrijwilligerswerk doet hoeft uw vergoeding niet door te geven aan de Belastingdienst. Indien u een bijstandsuitkering heeft, is de maximale vergoeding €95 per mand tot een maximum van €764 per jaar zonder dat dat invloed heeft op de uitkering.
VRIJWILLIGERSWERK EN VERZEKERINGEN.
De organisatie waar u als vrijwilliger werkt is aansprakelijk voor door jou gemaakte schade. Bijna elke gemeente heeft een vrijwilligersverzekering afgesloten, zo ook de gemeente Tynaarlo. Vraag bij het Steunpunt Vrijwilligerswerk Tynaarlo voor meer informatie.
VRIJWILLIGERSWERK EN AFSPRAKEN.
Het is goed om duidelijke afspraken te maken met de organisatie waar u werkt. Het is wezenlijk om de wederzijdse afspraken in een overeenkomst vast te leggen. Waar kunt u afspraken over maken :
- over wie u gaat inwerken en begeleiden
- over uw werktijden
- over de manier waarop inspraak is geregeld
- over onkostenvergoeding en verzekeringen
Wilt u meer weten over deze onderwerpen, dan kunt u contact opnemen met het VIP! Tynaarlo.
Uitkering en vrijwilligerswerk
Mensen met een uitkering mogen in principe vrijwilligerswerk doen. Er zijn echter wel regels aan verbonden. Bij alle wetgeving rond vrijwilligerswerk met een uitkering moet het wel om écht vrijwilligerswerk gaan. Dit houdt in dat:
Het vrijwilligerswerk is onbetaald. Wel mag de vrijwilliger een vergoeding van daadwerkelijk gemaakte onkosten óf gebruik maken van de vrijwilligersregeling.
Het vrijwilligerswerk wordt gedaan bij organisaties die geen vennootschapsbelasting betalen of een sportvereniging, sportinrichting of ANBI zijn.
Het vrijwilligerswerk verdringt geen betaalde arbeid.
Voor veruit de meeste uitkeringen geldt dat het vrijwilligerswerk gemeld moet worden bij de verantwoordelijke uitkeringsinstantie.
Elke specifieke uitkering heeft eigen regels met betrekking tot het melden van het vrijwilligerswerk, de sollicitatieplicht en de (hoogte) van vrijwilligersvergoeding.
(Bron NOV)
Vergoedingen
Vrijwilligersorganisaties mogen zelf beslissen of zij een onkosten- en/of reiskostenvergoeding geven. Veel organisaties hanteren het principe dat vrijwilligers zelf geen kosten hoeven te maken om vrijwilligerswerk te kunnen doen.
Vrijwilligers kunnen een tegemoetkoming in onkosten ontvangen. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen de onkostenvergoeding en de vrijwilligersvergoeding.
Onkostenvergoeding
Bij de onkostenvergoeding gaat het om het vergoeden van de daadwerkelijk gemaakte kosten. Alle gemaakte en aangetoonde kosten die met het vrijwilligerswerk te maken hebben, kunnen worden vergoed. Over deze vergoeding is men geen belasting verschuldigd. Dit betekent echter wel dat alle kosten aantoonbaar moeten zijn door middel van bewijsstukken, bonnetjes en declaraties. Bij kosten kun je denken aan reiskosten maar ook aan papier, inktpatronen en postzegels.
Een vrijwilligersvergoeding is een vast bedrag voor alle onkosten die de vrijwilliger maakt. Deze vergoeding is aan regels gebonden.
Vrijwilligersvergoeding
Er is sprake van een vrijwilligersvergoeding als de vergoeding niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk. De vergoeding moet het karakter hebben van een onkostenvergoeding. De Belastingdienst hanteert de term “geen marktconforme vergoeding”. Als de vergoeding wel marktconform is, is er geen sprake van een vrijwilligersvergoeding en is de vergoeding belast voor de loon- en inkomstenbelasting.
Daarnaast gelden de volgende aanvullende voorwaarden:
De maximale vergoeding (in 2021) van € 180,- per maand en € 1800,- per jaar mag niet worden overschreden.
De vrijwilliger verricht niet beroepsmatig werkzaamheden voor een organisatie die niet is onderworpen aan de vennootschapsbelasting of voor een sportorganisatie.
De maximumbedragen gelden voor het totaal van de vergoedingen. Denk bijvoorbeeld ook aan de vergoedingen in natura zoals het verstrekken van sportkleding en eventuele reiskostenvergoedingen. Als de maximale normbedragen worden overschreden, dienen zowel de vrijwilligersorganisatie als de vrijwilliger de vergoeding op te geven aan de Belastingdienst.
Lees meer informatie over de vrijwilligersvergoeding op de site van de Belastingdienst.
WBTR (Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen
Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
Werven en binden van vrijwilligers